Historijsko-kritički prikaz postojanja drugoga glavnoga stavka termodinamike : [doktorski rad] - Lončar, Josip (J. Lončar, 1920)
Kratka sažeta natuknica [u nastavku] o svrhi disertacije preuzeta je iz publikacije: Josip Lončar : život i djelo, ISBN 953-154-020-9, poglavlje naslovljeno "Doktorska disertacija" čije se autorstvo pripisuje Vladimiru Muljeviću: "...On u disertaciji između ostaloga kaže: "Svrha je ove studije podvrgnuti analizi neke osnovne pojave iz historije drugog glavnog stavka termodinamike. U radu se govori o drugom stavku s gledišta "klasične" termodinamike, kako su je izgradili njeni prvi osnivači. Rad je podijeljen u IX poglavlja. Rad završava konstatacijom: "Umjesto da u entropiji gledamo neku matematičku funkciju, mjesto da je definiramo u direktnom obliku, mi bismo mogli samo dobiti, kad bismo se naučili u entropiji naprosto gledati mnogo konkretniji Carnotov kalorikum."..."