Objektni pristup proračunu elektroenergetskih mreža : magistarski rad - Kajganić, Boris (Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U radu OBJEKTNI PRISTUP PRORAČUNU ELEKTROENERGETSKIH MREŽA definiran je model elektronergetskog sustava primjenom teorije grafova. Na temelju algoritama za obilazak grafa (DFS i BFS) dobiva se lista čvorišta iz koje se kreira matrica admitancije. Lista čvorišta je tako složena da garantira minimalni broj novih elemenata koji se javljaju kao posljedica LU faktorizacije matrice admitancije. Primjenom kolekcijskih klasa implementiranaje rijetka matrica. Zahtjev za minimalni broj novih elemenata osigurava brzo izvođenje LU faktorizacije matrice a s druge strane pošto je matrica implementirana kao rijetka matrica smanjuje se potrošnja (alokacija) memorije računala. Upotreba predložaka osigurava rad matrične algebre na raznim tipovima spremljenim u matricu. Kolekcijske klase (polje, lista i mapa) pomoću predložaka osiguravaju manipulaciju objektima bilo kojeg tipa. Ključne riječi: teorija grafova, rijetke matrice, LU faktorizacija, predlošci, kolekcijske klase, objektno orijentirani softverski inženjering