Objektni pristup proračunu elektroenergetskih mreža : magistarski rad - Kajganić, Boris; Hebel, Zdravko; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva . Zavod za visoki napon i energetiku (Zagreb : Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U radu OBJEKTNI PRISTUP PRORAČUNU ELEKTROENERGETSKIH MREŽA definiran je model elektronergetskog sustava primjenom teorije grafova. Na temelju algoritama za obilazak grafa (DFS i BFS) dobiva se lista čvorišta iz koje se kreira matrica admitancije. Lista čvorišta je tako složena da garantira minimalni broj novih elemenata koji se javljaju kao posljedica LU faktorizacije matrice admitancije. Primjenom kolekcijskih klasa implementiranaje rijetka matrica. Zahtjev za minimalni broj novih elemenata osigurava brzo izvođenje LU faktorizacije matrice a s druge strane pošto je matrica implementirana kao rijetka matrica smanjuje se potrošnja (alokacija) memorije računala. Upotreba predložaka osigurava rad matrične algebre na raznim tipovima spremljenim u matricu. Kolekcijske klase (polje, lista i mapa) pomoću predložaka osiguravaju manipulaciju objektima bilo kojeg tipa.
Ključne riječi: teorija grafova, rijetke matrice, LU faktorizacija, predlošci, kolekcijske klase, objektno orijentirani softverski inženjering
In work OBJECT ORIENTED APPROACH IN ELECTRICAL POWER NETWORK CALCULATION the graph theory is used for power network model definition. Admittance matrix is created from list of network nodes which are obtained as a results of graph traversal algorithms (DFS and BFS). The list of nodes is optimized in a way that ensure minimal changes of elements after LU factorization of admittance matrix. The sparse matrix is implemented using the collection classes. Requirement for minimal number of changes in matrices during the LU factorization ensure its fast execution. In the other hand the memory allocation space of the matrices is decreased because they are implemented as a sparse matrices. The template base data structures enable the usage of various data types in matrix algebra. The template based collection classe s (arrays, lists, maps) ensure data manipulations on objects of any type.
Keywords: graph theory, sparse matrix, LU factorisation, templates, collection class, object oriented software engineering
U tekstu sažetka naslov na eng. jeziku: OBJECT ORIENTED APPROACH IN ELECTRICAL POWER NETWORK CALCULATION