Optimiranje opskrbe energijom postrojenja procesne industrije : magistarski rad - KARNELUTI, JOSIP (J. Karneluti ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Procesna industrija za svoj rad zahtjeva pouzdanu opskrbu energijom vodene pare različitih energetskih parametara i električnom energijom. U tu svrhu se izvodi energetsko postrojenje s kombiniranom proizvodnjom pare i električne energije koje u spoju sa sustavom elektrodistribucije udovoljava zahtjevima energetskih potrošača. U radu je analiziran rad takvog postrojenja i prema njemu izrađen matematički model u svrhu određivanja minimalnih troškova opskrbe energijom metodom dinamičkog optimiranja. Uz izrađenu programsku podršku na primjeru rafinerije nafte za svaki zahtjev potrošača dane su preporuke za opskrbu energijom: koliko je električne energije potrebno proizvoditi agregatima u procesnoj industriji, a koliko kupiti iz mreže elektrodistribucije prema odredbama važećeg tarifnog sustava, koje turboagregate i redukcijske stanice uključiti u svrhu podmirenja zahtjeva za toplinskom energijom. Rezultati dobiveni izračunom na više primjera na realnom modelu rafinerije su analizirani i donijeti zaključci u obliku smjernica u vođenju takvog energetskog pogona. Prema rješenju optimalizacije i analizi rezultata daju se preporuke u razvitku izrađenog matematičkog modela i računarskog programa te razvitku i organizaciji energetskog sustava procesne industrije. One su u skladu s mogućnostima i postojećom tehnologijom radi uvećanja učinkovitosti proizvodnje pare i električne energije te u skladu s odredbama tarifnog sustava i potrebne sigurnosti napajanja procesnih trošila. Ključne riječi: optimiranje, energetska postrojenja, elektroenergetski sustav, rafinerija nafte, dinamičko programiranje, modeliranje