Optimiranje opskrbe energijom postrojenja procesne industrije : magistarski rad - KARNELUTI, JOSIP; Filipović, Vjekoslav (Zagreb : J. Karneluti ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Procesna industrija za svoj rad zahtjeva pouzdanu opskrbu energijom vodene pare različitih energetskih parametara i električnom energijom. U tu svrhu se izvodi energetsko postrojenje s kombiniranom proizvodnjom pare i električne energije koje u spoju sa sustavom elektrodistribucije udovoljava zahtjevima energetskih potrošača. U radu je analiziran rad takvog postrojenja i prema njemu izrađen matematički model u svrhu određivanja minimalnih troškova opskrbe energijom metodom dinamičkog optimiranja. Uz izrađenu programsku podršku na primjeru rafinerije nafte za svaki zahtjev potrošača dane su preporuke za opskrbu energijom: koliko je električne energije potrebno proizvoditi agregatima u procesnoj industriji, a koliko kupiti iz mreže elektrodistribucije prema odredbama važećeg tarifnog sustava, koje turboagregate i redukcijske stanice uključiti u svrhu podmirenja zahtjeva za toplinskom energijom. Rezultati dobiveni izračunom na više primjera na realnom modelu rafinerije su analizirani i donijeti zaključci u obliku smjernica u vođenju takvog energetskog pogona. Prema rješenju optimalizacije i analizi rezultata daju se preporuke u razvitku izrađenog matematičkog modela i računarskog programa te razvitku i organizaciji energetskog sustava procesne industrije. One su u skladu s mogućnostima i postojećom tehnologijom radi uvećanja učinkovitosti proizvodnje pare i električne energije te u skladu s odredbama tarifnog sustava i potrebne sigurnosti napajanja procesnih trošila.
Ključne riječi: optimiranje, energetska postrojenja, elektroenergetski sustav, rafinerija nafte, dinamičko programiranje, modeliranje
Process industry is dependent on reliable supply of different parameter steam energy and electric power. This task is fulfilled by energy plants, wich generate both steam and electric power. Combined with the electric power distribution system, they can then meet demands of the energy consumers within the process industry plants. This paper deals with the operation of such a power plant and mathematical model is used for determination of the minimum energy costs by means of one of the dynamic optimisation methods. An example is given on oil refinery where computer programms were developed to assess energy supply requarements for each individual energy consumer such as: recommendable quantity of electric power which should be generated by power plants in the process industy itself and bought from the electric power distribution system, according to the existing tariff system, respectively; turboaggregates and reduction stations to be included in order to meet demends for heat energy. Calculations were carried out on several examples of the real model - oil refinery. Results thus obtained were analysed and canclusions made as to the optimum management of such an energy plant. Based on the optimisation and analysis results, recommandation are given on development of mathematical model and computer programms as well as development and organization of the process industry power system. They aim at increasing steam and electric power production efficiency under existing conditions and at the present state of technology development, also taking into account provisions of the tariff system and requred reliability in the process consumer energy supply.
Key words: optimisation, power plants, electric power system, oil refinery, dinamic programming, modelling
Bibliografija str. 146-147.