Predviđanje mjesta nastanka smetnji temeljeno na analizi prostorne raspodjele smetnji u telekomunikacijskoj mreži : magistarski rad - MEDVED, DAMIR (D. Medved ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Smetnje u telekomunikacijskoj mreži izravno utječu na njezinu raspoloživost i troškove održavanja, pa je od posebnog značaja njihovo pravovremeno uklanjanje odnosno prevencija i sanacija čimbenika koji ih mogu uzrokovati. Mogućnost analize prostorne raspodjele nastajanja smetnji i predviđanje mjesta nastanka smetnje s određenom sigurnošću uz uporabu GIS tehnologije predstavlja značajnu pomoć službama koje svakodnevno rade na otkrivanju i otklanjanju smetnji. Analizirani su postojeći statistički podaci o samim smetnjama i vanjskim faktorima koji utječu na pojavu smetnji, te je prema njima sačinjen model smetnji u telekomunikacijskoj mreži. Opisan je etapni postupak obrade i interpretacije podataka, i izrađena aplikacija koja objedinjuje sve definirane postupke. Dobiveni rezultat omogućava uspješno određivanje lokacija gdje je izraženija mogućnost nastanka smetnje telekomunikacijskoj mreži. Ključne riječi: analiza smetnji, raspodjela smetnji, telekomunikacijska mreža, geografski informacijski sustav (GIS), Bayesove mreže, predviđanje smetnji