Analiza karakteristika električnih vozila : magistarski rad - Vinčić, Davor (D. Vinčić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U uvodnom dijelu obuhvaćen je problem sveopćeg zagađenja okoline u kojoj živimo, s posebnim osvrtom na veliki doprinos povećanog opsega prometa, u kojem je još uvijek prevladavajući konvencionalni pogon, koji kao izvor energije koristi fosilna goriva. Prikazane su mogućnosti koje nudi primjena alternativnih vrsta pogona i objašnjeni prednosti i nedostaci svake od njih. Obzirom da je električni pogon trenutno najpogodniji za uvođenje u svakodnevno korištenje, njemu je pridana posebna pozornost. Nakon kratke povijesti razvoja vozila na električni pogon, detaljno su prikazana osnovna svojstva tog pogona. Objašnjene su različite vrste pogona i prikazane prednosti i mane u odnosu na vozila na konvencionalni pogon, te dana usporedba s ostalim vozilima na alternativne pogone. Uz prikaz trenutnog stanja na tržištu takvih vozila, uspoređena su i različita alternativna goriva, te opisana predviđanja sudbine njihove upotrebe u budućnosti. Obuhvaćena je i zakonska regulativa koja ohrabruje korištenje alternativne pogone kombiniranjem različitih ograničavajućih i poticajnih zakona i propisa. Trenutno stanje razvoja električnih vozila nudi mogućnosti velikom broju različitih subjekata. Predložena je metodologija analize parametara vožnje električnih vozila, koja omogućuje pregled različitih karakteristika pojedinih vozila, kao i usporednu analizu vozila temeljenu na rezultatima osnovne analize svakog od njih. Obrazloženi su razlozi koji uvjetuju proces analize, a cijeli proces je zamišljen kao neovisan od izvora podataka. Na temelju metodologije je izrađen program, kojim je trebalo provjeriti njenu ispravnost. Obuhvaćena su različita razdoblja u kojima se prate promjene podataka, tako da se rezultati mogu promatrati na razini jedne vožnje (odnosno zabilježenog događaja), dnevno ili u nekom razdoblju. Podaci se analiziraju korištenjem unaprijed definirane konfiguracijske datoteke i pohranjuju u bazu podataka. Rezultati dobiveni procesom osnovne analize mogu se iskoristiti za usporednu analizu istog ili različitih vozila na električni pogon u nekom razdoblju prema zajedničkim zadanim kriterijima. Program je primijenjen na pravim podacima prikupljenim tijekom 1994. i 1995. godine u sklopu programa za primjenu i razvoj električnih vozila na University of South Florida. Analizirano je pet vozila, njihove karakteristike su uspoređene pomoću programa i prokomentirane u odnosu na uobičajene zahtjeve (domet, brzina, potrošnja i si.). Na kraju je prikazana primjena metodologije i programa na drugačiji tip procesa. Ključne riječi: električno vozilo, analiza, karakteristike