Procesiranje signala u termovizijskim kamerama : magistarski rad - PECIĆ, BORISLAV (B. Pecić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U radu je opisano procesiranje signala u termovizijskim kamerama. Svrha procesiranja je dovođenje izlaznog signala detektora u oblik pogodan za prikaz na monitoru. Prikazane tehnike procesiranja ovise o tehnološkom razvoju infracrvene kamere i konstrukciji slikovnog senzora. Termovizijska kamera, kao dio elektro-optičkog sustava, promatrana je kao model koji uključuje: zračenje objekta, pozadinsko zračenje, propagaciju, optiku, analizator, detektor, hladilo, procesiranje signala, displej, te ljudsku interpretaciju slike s displeja. Odnos signal/šum je mjera osjetljivosti koja opisuje model. Promatrani izvori signala su tijela, nisko u atmosferi, koja zrače dominantan dio energije u srednjevalnom infracrvenom području MWIR (engl. Mid wavelength infrared - MWIR) od 3 do 5 μm i dugovalnom infracrvenom području LWIR (engl. Long wavelength infrared - LWIR) od 7 do 14 μm. Termovizijska kamera omogućava detekciju, identifikaciju i praćenje cilja po mraku i u lošim atmosferskim uvjetima. Nivo razlikovanja cilja definiran je Johnsonovim kriterijem. Ključne riječi: infracrveno zračenje, infracrveni slikovni senzor, toplinska slika, termovizijska kamera, infracrvena kamera, procesiranje signala, srednjevalno infracrveno područje MWIR, dugovalno infracrveno područje LWIR, Johnsonov kriterij.