Vektorska regulacija asinkronog motora s procesorom za digitalnu obradu signala : magistarski rad - Idžotić, Tomislav (T. Idžotić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U radnji je opisana realizacija i simulacija sustava vektorske regulacije asinkronog motora. Razvijene su metode identifikacije parametara asinkronog motora upotrebom sustava vektorske regulacije. Putem simulacije sustava na računalu razvijena je i ispitana metoda sinteze parametara regulatora. Sustav vektorske regulacije je izveden u koordinatnom sustavu toka rotora. Energetski krug se sastoji od ispravljača, istosmjernog međukruga i IGBT izmjenjivača. Za svaki dio sustava vektorske regulacije (asinkroni motor, izmjenjivač upravljan impulsno širinski moduliranim signalima, regulatori, estimator toka rotora i sustav povratnih veza), napravljen je matematički model. Spajanjem pojedinih modela dobiven je jedinstveni model vektorski reguliranog elektromotornog pogona. Asinkroni motor je opisan u rotorskom koordinatnom sustavu. Model motora uzima u obzir zasićenje u magnetskom krugu. Izmjenjivač s impulsno širinskom modulacijom je modeliran digitalnim članom kašnjenja napona za jedan ciklus modulacije. U sustavu regulacije brzine vrtnje, svi regulatori su proporcionalno integralnog tipa. Estimator toka rotora je izveden u rotorskom koordinatnom sustavu. Filteri u povratnim vezama su opisani u modelu bilinearnom transformacijom. Modeliran je sklop koji obavlja pretvorbu signala sa mjernog člana položaja rotora u digitalni signal. Na temelju tih matematičkih modela izvedena je simulacija sustava u programskom jeziku Borland C++. Snimljeno je i simulirano djelovanje sustava vektorske regulacije u uvjetima zaleta, reverziranja, kočenja sa teretom i bez tereta i u uvjetima udarnog opterećenja i rasterećenja motora. Simulacijama dobiveni odzivi u ovim režimima rada se vrlo dobro podudaraju sa snimljenim odzivima. Model sustava na računalu je iskorišten za sintezu parametara regulatora. Sinteza je obavljena primjenom IAE i ISE kriterije kvalitete odziva. Odzivi dobiveni na ovaj način uspoređeni su sa odzivima uz parametre dobive tehničkim i simetričnim optimumom. Bolji rezultati su dobiveni sintezom parametara na računalu. Razvijene su metode za određivanje svih parametara modela motora na sobnoj temperaturi korištenjem sustava vektorske regulacije. Također je razvijen i ispitan algoritam identifikacije otpora rotora u stvarnom vremenu. Verifikacija modela motora u uvjetima vektorske regulacije, kao i u uvjetima zaleta motora uz sinusni napon, pokazuju ispravnost metode za određivanje parametara asinkronog motora korištenjem sustava vektorske regulacije. Ključne riječi: asinkroni motor, sustav vektorske regulacije, estimacija toka rotora, izmjenjivač