Usluga virtualne privatne mreže u inteligentnoj mreži : magistarski rad - Šarić, Ines (I. Šarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Deragularizacija tržišta, konkurencija, razvoj tehnologije te zahtjevi tržišta za pružanjem usluga koje će imati istovjetnu funkcionalnost bez obzira na vrstu mreže u koju se uvode usmjeravaju telekomunikacijsku industriju k naprednim uslugama koje se mogu uvesti u postojeće telekomunikacijske mreže. Koncept inteligentne mreže je već prepoznato rješenje za brzi razvoj i uvođenje novih usluga koji je zasnovan na dinamičkoj obradi usluga te korisničkih aplikacija u distribuiranoj okolini koju čini mreža računarskih sustava i tradicionalnih telekomunikacijskih čvorova. Ovaj rad bavi se razlozima za uvođenje VPN usluge zasnovane na konceptu inteligentne mreže te iznosi pregled dosadašnje standardizacije IN koncepta i standardizacije koja je neposredno vezana uz korištenje VPN usluge. Pored navedenog predstavljene su i odlike usluge VPN koje su pokretač njenog uvođenja u različite vrste mreža. Kao moguća smjernica za dalji razvoj usluge VPN prezentirana je ideja uvođenja IN koncepta u arhitekturu B-ISDN mreže. Ključne riječi: inteligentna mreža, skup mogućnosti inteligentne mreže, virtualna privatna mreža, širokopojasna inteligentna mreža