Analiza procesa održavanja programske opreme : magistarski rad - Podnar, Ivana (I. Podnar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Predmet istraživanja magistarskog rada je proces održavanja programske opreme. Proces održavanja je složen, zahtjevan i skup, posebno za telekomunikacijske sustave. Stoga je poboljšanje procesa održavanja od posebne važnosti za programske organizacije. Zadatak magistarskog rada je analiza procesa održavanja s ciljem njegova poboljšanja. Da bi to bilo moguće, postojeći se programski proces mora objektivno opisati i ocijeniti. Modeliranje, analiza i ocjena postojećeg programskog procesa može ukazati na nedostatke procesa i omogućiti njegovo poboljšanje. U radu je prezentirana posebna metoda za analizu procesa održavanja. Dizajnirana je s ciljem poboljšanja kvalitete toga procesa te posebno prilagođena njegovim karakteristikama. Metoda se sastoji od sljedećih koraka: modeliranje procesa održavanja, definiranje procesne metrike radi analize i ocjene procesa, skupljanje i obrada mjernih podataka, analiza mjernih podataka pomoću statističkih testova hipoteze, ocjena procesa sa stajališta korisnika, definiranje i odabir konkretnih promjena za poboljšanje procesa te mijenjanje stvarnog procesa održavanja. Metoda omogućuje objektivnu ocjenu konkretnog procesa jer se temelji se na formalnom procesnom modelu. Procesni se model proširuje metrikom radi kvantitativne analize. Ova analiza ukazuje na nedostatke i kritične točke procesa koje treba mijenjati. Na taj se način proces može poboljšati. Metoda je verificirana na stvarnom procesu održavanja koji se izvodi unutar jedne telekomunikacijske tvrtke. Metoda omogućuje bolje razumijevanje i dokumentiranje procesa, njegovo nadgledanje, postupno mijenjanje i nadopunjavanje programa metrike te iterativno poboljšanje procesa održavanja. Obzirom na njezin iterativni karakter, metoda bi se trebala bi primjenjivati paralelno s izvođenjem procesa održavanja. Ključne riječi: software engineering, proces održavanja programske opreme, modeliranje programskih procesa, metrika programske opreme, ocjena programskih procesa, poboljšanje programskih procesa