Regulacija vodnih turbina s prilagodbom na kvarove u sustavu pozicioniranja lopatica : magistarski rad - Strah, Bruno (B. Strah ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Prikazani su matematički modeli pojedinih dijelova sustava turbinske regulacije uključujući i elektrohidraulični sustav za pozicioniranje privodnog kola. Na osnovu matematičkog modela cjelokupnog sustava, koristeći metodu postavljanja polova, obavljena je sinteza regulatora brzine vrtnje hidroagregata, te regulatora snage agregata. Kao rezultat sinteze dobiveni su analitički izrazi pomoću kojih je moguće izračunavanje parametara PID (za brzinu vrtnje) odnosno PI (za snagu agregata) regulatora u širokom području rada agregata (otvor privodnog kola, tlačna visina, brzina vrtnje). Prikazani su simulacijski rezultati kao i rezultati snimljeni na realnom objektu. Neki od postupaka za projektiranje turbinskih regulatora dostupnih u literaturi uspoređeni su s rezultatima predstavljenim u radu. Pažnja je posvećena i otkrivanju i lokalizaciji kvarova u sustavu turbinske regulacije. Dana je ideja za osnivanje takvog dijagnostičkog sustava, a jedan od mogućih kvarova u elektrohidrauličnom sustavu je detaljno obrađen, te je predstavljen algoritam za otkrivanje tog kvara. Rezultati su provjereni simulacijom, ali na osnovu realno snimljenih veličina u slučaju kada se kvar povremeno pojavljivao u tom dijelu sustava. Ključne riječi: dinamički model vodne turbine, regulacija vodne turbine, lokalizacija kvara, otkrivanje kvara, elektrohidraulični sustav