Regulacija vodnih turbina s prilagodbom na kvarove u sustavu pozicioniranja lopatica : magistarski rad - Strah, Bruno; Vukić, Zoran (Zagreb : B. Strah ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Prikazani su matematički modeli pojedinih dijelova sustava turbinske regulacije uključujući i elektrohidraulični sustav za pozicioniranje privodnog kola. Na osnovu matematičkog modela cjelokupnog sustava, koristeći metodu postavljanja polova, obavljena je sinteza regulatora brzine vrtnje hidroagregata, te regulatora snage agregata. Kao rezultat sinteze dobiveni su analitički izrazi pomoću kojih je moguće izračunavanje parametara PID (za brzinu vrtnje) odnosno PI (za snagu agregata) regulatora u širokom području rada agregata (otvor privodnog kola, tlačna visina, brzina vrtnje). Prikazani su simulacijski rezultati kao i rezultati snimljeni na realnom objektu. Neki od postupaka za projektiranje turbinskih regulatora dostupnih u literaturi uspoređeni su s rezultatima predstavljenim u radu. Pažnja je posvećena i otkrivanju i lokalizaciji kvarova u sustavu turbinske regulacije. Dana je ideja za osnivanje takvog dijagnostičkog sustava, a jedan od mogućih kvarova u elektrohidrauličnom sustavu je detaljno obrađen, te je predstavljen algoritam za otkrivanje tog kvara. Rezultati su provjereni simulacijom, ali na osnovu realno snimljenih veličina u slučaju kada se kvar povremeno pojavljivao u tom dijelu sustava.
Ključne riječi: dinamički model vodne turbine, regulacija vodne turbine, lokalizacija kvara, otkrivanje kvara, elektrohidraulični sustav
Mathematical models of particular parts of a turbine control system are presented, including also the electrohydraulic system for the positioning of the gate regulating ring. On the basis of the mathematical model of the entire system, using the pole placement method, the synthesis of the hydropower unit speed and power is done. As a result of the synthesis, analytical expressions are obtained. Using these expressions it is possible to calculate PID controller parameters (for speed control) as well as PI controller parameters (for power) in a wide operating range of the power unit (gate opening, head, speed). The simulation results and the results measured in the real plant are presented. Some of the methods for turbine controller designing available in literature are compared with the results presented in the thesis. Attention is also given to fault detection and isolation in the turbine control system. An idea for the realisation of such a diagnostic system is given, and one of the possible faults occurring in the electrohydraulic system is considered in detail. Also, the algorithm for the detection of such a fault is presented. The results have been proved by simulation on the basis of the signals measured in the cases of occasional failure occurrence in that part of the system.
Key words: Hydraulic Turbine Dynamic Model, Hydro-Turbine Control, Fault Isolation, Fault Detection, Electro-Hydraulic System
Bibliografija str. 141-143.