Analiza kvalitete telekomunikacijskih mreža s više davatelja usluga : magistarski rad - Grgić, Irena (I. Grgić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Ovaj rad opisuje generičku QoS radnu okosnicu koju pojednostavljuje rješavanje QoS unutar složenog telekomunikacijskog sustava s više davatelja usluga. Generička QoS radna okosnica je neovisna o vrsti usluge, tehnologije, te mrežne konfiguracije na koju se primjenjuje. Osim toga, već postojeće standardizirane procedure koje se tradicionalno koriste prilikom osiguranja QoS nisu odbačene. Jedinstvena terminologija koja definira ključne pojmove vezane uz pružanje usluge i njene kvalitete, koja je nužna za nedvojbeno razumijevanje QoS problematike, je opisana u drugom poglavlju. Nakon toga, niz postojećih QoS radnih okosnica je analiziran. Opis osnovnih načela i koncepata generičke QoS radne okosnice detaljno je izložen u četvrtom poglavlju. Različiti pristupi i koncepti omogućavaju efikasno rješavanje QoS problematike u mreži s više davatelja usluga. Ključni koncept uveden u ovom radu je tzv. “one stop responsibility” koncept, čija rekurzivna primjena, upotpunjena sa slojevnim pristupom, omogućava dekomoponiranje tržišta s više davatelja usluga na konačan broj parova korisnik-davatelj. Za svaki takav par je definiran sporazum, koji uključuje stavke koje određuju tehničke i legalno-pravni aspekte vezani uz uslugu i njenu kvalitetu. Poseban osvrt je stavljen na generičku strukturu dijela sporazuma koji se odnosi na QoS. Peto poglavlje donosi detaljna objašnjenja dijelova QoS sporazuma koja opisuju sučelje između korisnika i davatelja, karakteristike prometa na ulaznim/izlaznim točkama sustava, način određivanja QoS parametara i njihovih ciljnih vrijednosti, mjerne metode za promatranje istih, kao i reakcije, koje se primjenjuju ako jedna od stavki sporazuma nije ispunjena. Modeli poslovanja na telekomunikacijskom tržištu su analizirani u šestom poglavlju. Primjenjivost konceptualnih rješenja predložene generičke QoS radne okosnice je ispitana i analizirana za slučaj pružanja IN usluga u sustavu s više davatelja usluga. Ključne riječi: kvaliteta usluge, sustavi s više davatelja usluga, sporazum o razini usluge, upravljanje kvalitetom usluge