Analiza kvalitete telekomunikacijskih mreža s više davatelja usluga : magistarski rad - Grgić, Irena; Sinković, Vjekoslav (Zagreb : I. Grgić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
Ovaj rad opisuje generičku QoS radnu okosnicu koju pojednostavljuje rješavanje QoS unutar složenog telekomunikacijskog sustava s više davatelja usluga. Generička QoS radna okosnica je neovisna o vrsti usluge, tehnologije, te mrežne konfiguracije na koju se primjenjuje. Osim toga, već postojeće standardizirane procedure koje se tradicionalno koriste prilikom osiguranja QoS nisu odbačene. Jedinstvena terminologija koja definira ključne pojmove vezane uz pružanje usluge i njene kvalitete, koja je nužna za nedvojbeno razumijevanje QoS problematike, je opisana u drugom poglavlju. Nakon toga, niz postojećih QoS radnih okosnica je analiziran. Opis osnovnih načela i koncepata generičke QoS radne okosnice detaljno je izložen u četvrtom poglavlju. Različiti pristupi i koncepti omogućavaju efikasno rješavanje QoS problematike u mreži s više davatelja usluga. Ključni koncept uveden u ovom radu je tzv. “one stop responsibility” koncept, čija rekurzivna primjena, upotpunjena sa slojevnim pristupom, omogućava dekomoponiranje tržišta s više davatelja usluga na konačan broj parova korisnik-davatelj. Za svaki takav par je definiran sporazum, koji uključuje stavke koje određuju tehničke i legalno-pravni aspekte vezani uz uslugu i njenu kvalitetu. Poseban osvrt je stavljen na generičku strukturu dijela sporazuma koji se odnosi na QoS. Peto poglavlje donosi detaljna objašnjenja dijelova QoS sporazuma koja opisuju sučelje između korisnika i davatelja, karakteristike prometa na ulaznim/izlaznim točkama sustava, način određivanja QoS parametara i njihovih ciljnih vrijednosti, mjerne metode za promatranje istih, kao i reakcije, koje se primjenjuju ako jedna od stavki sporazuma nije ispunjena. Modeli poslovanja na telekomunikacijskom tržištu su analizirani u šestom poglavlju. Primjenjivost konceptualnih rješenja predložene generičke QoS radne okosnice je ispitana i analizirana za slučaj pružanja IN usluga u sustavu s više davatelja usluga.
Ključne riječi: kvaliteta usluge, sustavi s više davatelja usluga, sporazum o razini usluge, upravljanje kvalitetom usluge
Handling QoS issues in a complex multi-provide environment is a challenge because of share responsibilities, duties, obligations and rights covering both technical and legal aspects. In order to support users’ requirements the providers should have a common understanding and generic principles to follow when tackling the QoS issues. The main goal of this thesis was to describe a generic QoS framework giving the flexibility to address any of the QoS requirements of both existing and future services while utilising the well-established procedures recommended by the international standardisation bodies (e.g. ITU-T, ETSI). The QoS framework described here is generic in the sense that it is service, technology and network independent. One of the main achievements is a harmonised terminology, which defines the essential terms related to a service provisioning and QoS. Another achievement is the introduction of a “one stop responsibility” concept, which recursive usage enables the decomposition of a complex multi-provider environment into a number of user-provider pairs and attached user-provider agreements. Within each a user-provider agreement is recognised. The user-provider agreement is a harmonised understanding between the user and the provider and it contains a set of statements describing the way they should behave. Statements may include service description, QoS issues, tariffing and legal issues, etc. Here, the QoS related part of the user-provider agreement, or so called QoS agreement, is focused on. The generic mandatory parts of a QoS agreement are described in the Chapter 5. Chapter 6 analyses existing business models and describes the business interface model to be applied in a multi-provider environment. Finally, in Chapter 7, the framework is analysed on the IN services provided in a multi-provider environment, demonstrating thus its applicability.
Keywords: QoS, multi provider environment, Service Level Agreement (SLA), management
Bibliografija str. 102-107.