Development and application of the autotuning PID controller : master's thesis - Branica, Ivan; Perić, Nedjeljko (Zagreb : I. Branica ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 1999)
U ovom radu je prikazan razvoj i implementacija samopodesivog PID regulatora. Taj regulator koristi PID algoritam kao osnovni algoritam upravljanja. Obrađena su svojstva PID algoritma i razne metode podešavanja njegovih parametara. Prikazan je osnovni samopodesivi regulator, te neke njegove modifikacije. Predloženo je proširenje samopodesivog regulatora unaprijednom identifikacijom i korištenjem regulatora za kompenzaciju mrtvog vremena. Dan je izvod algoritma unaprijedne identifikacije. Predložena proširenja samopodesivog regulatora su provjerena simulacijom. Prošireni samopodesivi regulator uspješno se podesio i regulirao razne modele procesa. Prošireni samopodesivi regulator implementiran je u industrijskom programirljivom logičkom kontroleru. Istaknuti su neki detalji implementacije. Implementirani samopodesivi PID regulator je provjeren na više laboratorijskih procesa. Ovi testovi su pokazali dobra svojstva regulatora, i time potvrdili rezultate simulacije.
Ključne riječi: PID regulator, kompenzacija mrtvog vremena, samopodesivi regulator, relejni
pokus, metoda najmanjih kvadrata, nadzorna ljuska, simuliranje
This paper presents the development and implementation of the autotuning PID controller and reviews the properties of PID as the basic control algorithm and of different PID tuning methods. The study delves into the original autotuning algorithm and its modifications, and proposes the introduction of the preliminary identification and use of dead time compensating controller within the autotuning framework. The author derives the procedure of the phase of preliminary identification and checks the extensions through simulation. The paper describes in detail the successful performance of the extended autotuning algorithm for various model processes and its implementation in an industrial PLC. The implemented autotuning PID controller was tested on several laboratory processes. The tests confirm the good performance of the controller already demonstrated by simulation.
Keywords: autotuning controller, dead time compensation, least squares method, PID controller,
relay experiment, simulation, supervision shell
Bibliografija str. 90-94.