Kakvoća izlaznih audio pojačala snage : magistarski rad - Đurek, Ivan; Somek, Branko (Zagreb : I. Đurek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U radnji je analizirana kvaliteta različitih klasa audio pojačala (A, AB, B, D, G, H). Analizirane su karakteristike koje određuju kvalitetu: frekvencijska karakteristika, odnos signal-smetnja, dinamika, brzina promjene signala, harmonička i intermodulacijska izobličenja, korisnost itd. Budući da su današnja audio pojačala analogni dio digitalnog elektroakustičkog sustava, njihove karakteristike potrebno je što više približiti karakteristikama digitalnih uređaja. Obrađeni su osnovni dijelovi modernih audio pojačala, a veća je pažnja posvećena izlaznom stupnju koji određuje klasu pojačala. Provedena je analiza frekvencijske i temperaturne stabilnosti pojačala, kao i odabir napajanja. Uz teoretski dio konstruirano je i izvedeno pojačalo na kojem su izvršena potrebna mjerenja.
Ključne riječi: pojačalo snage, klase pojačala, tri stupnja, korisnost, stabilnost, izobličenja
The quality of the different output stage's classes were analyzed (A, AB, B, D, G, H). Different characteristics were analyzed: frequency transfer function, signal to noise ratio, dynamics, slew rate, harmonic and intermodulation distortion, efficiency, etc. Because modern power amplifiers are part of digital electroacoustical system, their characteristics must be as close as possible to the characteristics of the digital parts. Basic parts of modern audio amplifiers were analyzed, with bigger attention to the output stages, which define classes of the amplifiers. Frequency and temperature stability were analyzed, and also different power supplies. Measurements were made at class B amplifier that was constructed and built, according to the theoretical analysis.
Key words: power amplifier, classes, three stages, efficiency, stability, distortion.
Bibliografija str. 129-132.