Primjena objektnog pristupa kod modeliranja informacijskog sustava : magistarski rad - Dobraš, Branka (B. Dobraš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Ovaj rad bavi se problematikom informacijskog modeliranja elektroenergetskog postrojenja za potrebe njegovog nadzora i upravljanja. Opisuje se sam sustav nadzora i upravljanja u Hrvatskoj elektroprivredi, postojeći modeli koji se trenutno koriste te stečena iskustva i problemi koji se javljaju u njihovoj primjeni. Kao sljedeći korak u razvoju tih modela predlaže se uvođenje novog pristupa temeljenog na konceptima objektne orijentiranosti. Detaljno se opisuju osnovne značajke takvog pristupa, daje se motivacija za njegovo uvođenje, te se opisuje odgovarajuća metodologija koja se koristi pri izradi modela kao i odgovarajući sustavi za njegovu specifikaciju i vizualizaciju. Na osnovu opisane metodologije izrađuje se informacijski model elektroenergetskog postrojenja; definira se kontekst upotrebe tog modela, te njegova detaljna statička i dinamička struktura. U konačnici prezentira se primjer implementacije tog modela. Ključne riječi: elektroenergetski sustav, elektroenergetsko postrojenje, nadzor i upravljanje, informacijski model, objektna orijentiranost UML