Dinamika informacijskih tokova u sustavu daljinskog nadzora i vođenja : magistarski rad - Gudac, Goran (G. Gudac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Ovaj rad bavi se problematikom prijenosa podataka u sustavima daljinskog nadzora i vođenja elektroenergetskih sistema. Opisuje se postojeća problematika te se definira metodologija kojom se promatraju i analiziraju takvi sustavi. Ta metodologija obuhvaća sve aspekte prijenosa podataka, od analize pojedinih izvora podataka i njihove dinamike do analize komunikacijskog podsustava koji se koristi za prijenos tih podataka. Predlaže se općeniti konceptualni model prijenosa podataka kojim se definira osnovna struktura sustava daljinskog nadzora i vođenja. Model je baziran na objektno-orijentiranom pristupu. Također, ovaj rad prikazuje i primjer implementacije konceptualnog modela na računalu u svrhu provođenja simulacijskih eksperimenata vezanih za navedenu problematiku, odnosno za probleme kao što su nedostatni kapacitet komunikacijskih kanala, utjecaj različitih protokola, utjecaj povećane dinamike izvora i sl. Ključne riječi:elektroenergetski sustav, SCADA (SDV), informacijski tokovi, prijenos podataka, model, objektna orijentiranost, UML, simulacija diskretnih događaja