Elektromagnetska kompatibilnost brodskih radiofrekvencijskih uređaja : magistarski rad - Šarolić, Antonio (A. Šarolić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U radu se sistematično razrađuju pojmovi elektromagnetske kompatibilnosti (EMC), elektromagnetske smetnje (EMI) i elektromagnetske osjetljivosti (EMS). Razrađeni su uzroci EMC problema i pristup njihovom rješavanju usklađenjem s relevantnim normama. Obrađene su norme za EMC uređaja, kao i norme za štetne utjecaje elektromagnetskog polja na ljude, gorivo i streljivo, naročito u elektromagnetskoj okolini ratnog broda. Razmatra se usklađenje s normama pomoću mjerenja i pomoću proračuna jakosti elektromagnetskog polja numeričkim postupcima. U tom smislu je mjerenjem jakosti polja i numeričkim proračunom obrađen problem eventualnog štetnog zračenja najvažnijih brodskih radio uređaja na ratnom brodu. Pokazano je da posada broda nije izložena štetnom djelovanju elektromagnetskog polja, ali da postoji opasnost od elektromagnetskog zračenja za streljivo i gorivo. Ključne riječi: EMC, EMI, EMS, HERP, HERO, HERF, brod, antene, procjena štetnosti, mjerenje EM polja, numerički proračun elektromagnetskog polja