Podatkovno osnovano određivanje pokazatelja pouzdanosti razdjelne mreže : doktorska disertacija - Pečvarac, Damir; Mikuličić, Vladimir (Zagreb : D. Pečvarac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Osnovno načelo u elektroenergetskom sustavu je stalna opskrba potrošača električnom energijom propisane kvalitete nazivnog napona i frekvencije. Stalnost opskrbe definiraju: stanje raspoloživosti u kojemu se potrošač opskrbljuje električnom energijom i stanje neraspoloživosti uzrokovano prekidom opskrbe, odnosno, zastojem. Cilj svakog distributera je smanjenje broja prisilnih (neplaniranih) zastoja i njihovog trajanja. U analizi elektroenergetskog sustava kao dopuna i zamjena dosadašnjem determinističkom pristupu primjenjuje se teorija pouzdanosti koja je nametnuta kriterijem optimalnog ulaganja i zahtjevima sve osjetljivijih potrošača za kvalitetom električne energije. Primjena pouzdanosti u razdjelnoj mreži ima opravdanosti, jer su u njoj, u odnosu na proizvodni i prijenosni podsustav, najveći: priključeni broj potrošača, neizručena električna energija radi zastoja i trajanje zastoja. U ovom radu prikazana je problematika pouzdanosti razdjelne mreže analizom stvarnih podataka o zastojima čime su određeni, do sada, neraspoloživi: pokazatelji pouzdanosti, neizručena električna energija radi prisilnih zastoja, granični pokazatelji pouzdanosti, postupak određivanja cijene neizručene električne energije, novčana dobit primjene pouzdanosti te tehničke i netehničke mjere pomoću kojih se utječe na smanjenje broja i trajanja prisilnih zastoja. Razdjelna mreža u kojoj su prikupljani podaci o prisilnim zastojima i u kojoj je provedena analiza je Distribucijsko područje "Elektroslavonija" Osijek.
Ključne riječi: Razdjelna mreža, statička pouzdanost, podaci, prisilni zastoj, pokazatelji pouzdanosti, neizručena električna energija, granični pokazatelji pouzdanosti.
The main principle in Electric Power System is continualy customer supply with electric energy of defined quality - nominal voltage and frequency. Continuity of supply is defined by: availability state in which customer is supplied with electric energy and unavailability state that’s caused by interruption of supply or forced outage. The goal of every distributor is decreased number of forced (unplanned) outages and it’s duration. Analysis of electric power system as addition and substitute to former deterministic approach, uses theory of reliability which is enforced by optimal investigation criteria and requests of more sensitive customers that search for quality of supply. Use of reliability in distribution network has justifiability because it contains comparing to generative and transmision subsystem, the biggest: attached number of customers, energy not supply, caused by outage and it took. In this paper work are shown problems of reliability in distribution network through real data analysis, about outages that prescribes, until now, unavailable: reliability indices, energy not supply caused by forced outage, marginal reliability indices, method of calculation price of energy not supply, monetary benefit of reliability use, technical and nontechnical measures influenting on shortcut to number and duration of forced outages. Distribution system in which facts of forced outages were collected and analysis was carried out is Distribucijsko područje «Elektroslavonija» Osijek.
Key words: Distribution system, static reliability, data, forced outage, reliability indices, energy not supply, marginal reliability indices.
Bibliografija str. 278-279.