Primjena neuronskih mreža u distantnoj zaštiti visokonaponskih vodova : magistarski rad - Kulenović, Džebel (Dž. Kulenović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Primjena neuronskih mreža u elektroenergetici, a jednako tako i u dostantnoj zaštiti, zadnjih je godina u stalnom porastu. Da bi se smanjio negativan utjecaj otpora na mjestu kvara u distantnoj zaštiti visokonaponskih vodova, u ovom je radu upotrebljen višeslojni perceptron, koji je učen Levenberg-Marquardt algoritmom. Poglavlja 2 i 3 obuhvaćaju poznata saznanja o razmatranoj problematici. U poglavlju 4 se opisuje razmatrana mreža i matematički model zasnovan na teoriji simetričnih komponenti. Poglavlje 5 objašnjava matematičke principe učenja pomoću algoritma sa povratnim rasprostiranjem pogreške i Levenberg-Marquardt algoritma. Poglavlja 6 do 8 prikazuju dobivene rezultate, analizu rezultata te zaključak. Višeslojni perceptron je ispitan simuliranjem pojave jednopolnog kratkog spoja uzduž dvostrano napajanog visokonaponskog dalekovoda, za različite iznose otpora na mjestu kvara te različite udaljenosti do mjesta kvara. Rezultati istraživanja su pokazali primjenjivost neuronskih mreža u distantnoj zaštiti i lokatoru kvara. Ključne riječi: neuronske mreže, višeslojni perceptron, algoritam sa povratnim rasprostiranjem pogreške, Levenberg-Marquardt algoritam, digitalna distantna zaštita, digitalni lokator kvara