Metrika pri brzom razvoju telekomunikacijske programske opreme : magistarski rad - Frank, Domagoj; Sinković, Vjekoslav (Zagreb : D. Frank ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Zadatak je magistarskog rada “Metrika pri brzom razvoju telekomunikacijske programske opreme” utvrditi mjerne metode pri razvoju programske opreme, izraditi mjerni program te predložiti model brzoga razvoja telekomunikacijske programske opreme. Rad početno pojašnjava što su modeli razvoja, najpoznatije vrste te njihove prednosti i mane. Što je brzi razvoj programske opreme, izvor potrebe za brzinom pri razvoju, problemi te način postizanja brzoga razvoja, opisuje se u nastavku. Jedan od neophodnih koraka u postizanju brzog razvoja je uspostaviti nadzor nad parametrima koji se pojavljuju pri izvođenju razvojnoga projekta, kako bi se omogućio završetak u zadanom vremenu, osigurala potrebna kakvoća proizvoda i omogućilo poboljšanje razvojnoga modela. Taj cilj je moguće postići upotrebom metrike pri razvoju programske opreme. Upoznavanje s metrikom počinje ciljevima i važnosti mjerenja pri razvoju programske opreme, elementima mjerenja i mjernim metodama te mogućnostima njihove upotrebe. Slijedi opis pristupa izradi mjernoga programa, bitnim uvjetima koje mora zadovoljiti kako bi bio uspješan te opis razvoja mjernoga programa po cilj/pitanje/metrika orijentiranom modelu. Izrečene postavke upotrijebljene su u projektu Fast Track metrike u sklopu kojeg je realizirana izrada mjernoga programa, zajedno s modelom brzog razvoja i pomoćnim alatima. Slijedi opis izrade mjernoga programa u stvarnom okruženju, gdje je potrebno pomiriti postojeće načine mjerenja i izrade programske opreme s novim zahtjevima.
Ključne riječi: Razvojni model, brzi razvoj programske opreme, mjerenje pri razvoju programske opreme, razvojni model mjernoga programa, cilj/pitanje/metrika, Fast Trac
The task of the master thesis “Software metrics for rapid application development in telecommunications” is to find measurement methods in application development, tailor measurement program and to propose rapid application development process in telecommunications. First, benefits and disadvantages of well-known development processes are discussed. What is rapid application development, the need for rapid development, problems and means to achieve rapid development are discussed. One of necessary steps to achieve rapid development is to control development parameters in order to finish development project in time, assure quality and to enable development process improvement. That goal is achievable by using software metrics. Introduction to software metrics begins by emphasising importance and goals of software measurement, measurement elements and measurement methods. An approach to measurement program tailoring, measurement program success factors, and development of measurement program based on Goal/Question/Metrics oriented model are described. Those postulates are used in “Fast Track metrics” project, which consists of measurement program tailoring, development of rapid application development process and supplementary tools development. Measurement program tailoring in real development environment with necessary trade-offs between existing measurement practices and new demands.
Keywords: Software process, rapid application development, software measurement, software measurement process, goal/question/metrics, Fast Track
Bibliografija str. 146-148.