Identifikacija i upravljanje nelinearnim vremenski promjenljivim procesima primjenom neuronskih mreža : magistarski rad - Baotić, Mato (M. Baotić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Opisana je identifikacija nelinearnih vremenski promjenljivih procesa, pri čemu je posebna pažnja posvećena primjeni neuronskih mreža u identifikaciji nelinearnih procesa. Objašnjena je veza između općeg ulazno-izlaznog nelinearnog modela i statičkih neuronskih mreža. Detaljno su opisane korištene strukture neuronskih mreža: višeslojna perceptronska mreža (MLP), neizrazita neuronska mreža (FNN) i CMAC mreža. Opisani su i ispitani nerekurzivni i rekurzivni algoritmi učenja neuronskih mreža. Prezentiran je algoritam trenutačne linearizacije. Predložen je sustav prediktivnog upravljanja koji se sastoji od nelinearnog modela zadanog procesa realiziranog neuronskom mrežom, postupka trenutačne linearizacije i poopćenog prediktivnog regulatora. Svojstva sustava upravljanja ispitana su simulacijom na računalu na matematičkom modelu nelinearnog sustava. Temeljem jednadžbi očuvanja tvari i energije izveden je fizikalni model šaržne destilacijske kolone. Model je uspoređen s eksperimentalnim rezultatima dobivenim na laboratorijskoj destilacijksoj koloni. Simulacijom na računalu provjerena je primjena predloženog sustava prediktivnog upravljanja pri upravljanju šaržnom destilacijksom kolonom. Ključne riječi: Identifikacija procesa, nelinearni vremenski promjenljivi procesi, neizrazita neuronska mreža, CMAC neuronska mreža, trenutačna linearizacija, prediktivno upravljanje, šaržna destilacijska kolona.