Utjecaj kvarova komponenata rasklopnih postrojenja na pouzdanost elektroenergetskih mreža : magistarski rad - Šljivac, Damir (D. Šljivac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Opisan je novi pristup u uvažavanju događaja u postrojenjima prilikom proračuna pouzdanosti elektroenergetskih mreža, umjesto uobičajenog pristupa, kroz zastoje glavnih komponenata EES s vanjskim razlogom s obzirom da ne omogućava promatranje višestrukih zastoja glavnih komponenata zbog događaja u postrojenjima. Stoga je potrebno modelirati zastoje komponenata postrojenja. Prikazani su Mrakovljevi modeli glavnih komponenata EES, a potom i komponenata postrojenja, te naposlijetku opisana analitička metoda pobrojavanja stanja za proračun dostatnosti proizvodno-prijenosnih sustava. Prikazana je analiza pouzdanosti mreže Prijenosnog područja Osijek. Izračunati pokazatelji pouzdanosti potvrđuju opravdanost ovog pristupa. Dodatno je izvršena i analiza osjetljivosti pokazatelja pouzdanosti na promjene ulaznih podataka komponenata postrojenja. Ključne riječi: pouzdanost, događaji u postrojenjima, Markovljevi modeli, metoda pobrojavanja stanja, pokazatelji pouzdanosti, analiza osjetljivosti