Mjerenje djelovanja laserskog snopa na čvrste podloge : magistarski rad - Kovačević, Eva; Henč-Bartolić, Višnja (Zagreb : E. Kovačević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U prvom dijelu radnje prikazana je gradnja i karakteristike dušikovog lasera na FER-u, zagreb. Laser radi na 337 nm, sa širinom impulsa 6 ns i prosječnom energijom od 9 mJ po impulsu. Mjerena je ovisnost izlazne energije o promjenama tlaka plina i napona napajanja. Ozračena je površina silicijske mete.

U drugom dijelu radnje obrađen je rubinski laser koji radi na 694 nm, trajanja impulsa 12 ns i prosječne energije 3J. Laserom su ozračene površine bor-karbidne i silicijske mete. Analizirana je dobivena plazma i površinska oštećenja meta.
Ključne riječi:
Laser, dušikov laser, ablacija, energija, rubinski laser, plazma, meta, detekcija
In the first part of the work reported is building and examining of the nitrogen laser. This laser works at 337 nm, with pulse duration of about 6 ns and average energy 9 mJ. With this laser was ablated a silicon target. The surface ablation is discussed.

In the second part was reported the work with ruby laser system. This laser works at 694.3 nm, with pulse width of about 12 ns and average energy of 3 J. Boron-carbide and silicon tagets were ablated with laser beam. In the work are discussed surface demages and emitted plasmas.
Key words:
Laser, nitrogen laser, energy, target, ruby laser, plasma, target, detectors
Bibliografija str. 54.