Određivanje optimalnih kapaciteta mobilnih satelitskih veza u pomorstvu : doktorska disertacija - Krile, Srećko (S. Krile ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Razvijen je model za određivanje optimalnih kapaciteta za više satelitskih linkova u mobilnim mrežama, a u smislu planiranja proširenja za vrijeme eksploatacije. To je nužno zbog ubrzanog porasta prometnih zahtjeva od strane mobilnih korisnika, a uvođenje nove opreme može uzrokovati vrlo velike troškove. U postupku planiranja operator LESO (Land Earth Station Operator) mora odrediti optimalnu strategiju povećanja ili prenamjene kanalske opreme, s ciljem minimizacije ukupnih troškova proširenja. U traganju za optimalnom sekvencijom proširenja, prenamjene kapaciteta mogu biti ponekad pogodnije od uvođenja nove opreme. Model dopušta prenamjene kanalske opreme s jednoga na drugi satelitski link, i to u oba smjera, iako ograničenja mogu biti uvedena. Mobilna satelitska mreža Inmarsat (International Mobile Satellite Organization) nastala je, prije svega, zbog potreba pomorstva. Danas je još uvijek najvažniji sustav u pomorskim komunikacijama, ali pruža jednako kvalitetne usluge i ostalim vrstama mobilnih korisnika. Satelitske se veze ostvaruju preko četiri geostacionarna satelita. “Veliki” operatori (LESO) obično imaju pristup na više satelita, uglavnom na dva ili tri, a to ostvaruju preko satelitskih linkova kroz partnerske zemaljske postaje (LES). U literaturi su slični problemi poznati kao CEP (Capacity Expansion Problem). U tom modelu nedostatni kapaciteti su dopušteni, što označavamo s CEPS (Capacity Expansion Problem with Shortages). Razvijajući optimizacijski model preko mreže tokova, a koristeći postupak mrežnog planiranja, precizno su određene karakteristike ekstremnosti tokova i ispitane sve mogućnosti proširenja. Na osnovi toga razvijen je djelotvoran algoritam na načelu dinamičkog programiranja, koji optimizira proširenja kapaciteta na tri satelitska linka. Najveća količina računanja se troši na određivanju minimalne cijene između dvije određene kapacitivne točke. Heuristički algoritam je uspješno testiran na mnogim primjerima. Dokazana je njegova djelotvornost i visoka efikasnost u usporedbi s drugim sličnim algoritmima koji se koriste egzaktnim ili heurističkim pristupom. Heuristika postiže optimalni rezultat s prihvatljivom količinom računanja. Cilj je bio razviti efikasno sredstvo koje pomaže menadžmentu LESO-a u određivanju iznosa i vremena povećanja ili prenamjene kapaciteta u planskom razdoblju s ograničenim brojem perioda. Pokazalo se da je ovaj optimizacijski alat primjenljiv za kratkoročno i srednjeročno planiranje proširenja kapaciteta u mobilnim satelitskim mrežama. Ključne riječi: mobilne telekomunikacije, satelitske mreže, prijenosne veze, planiranje kapaciteta, problem optimalnog proširenja kapaciteta.