Parametri kvalitete snimanja i reprodukcije digitalnog video signala : magistarski rad - Juras, Ivan (I. Juras ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
U ovom radu opisane su metode kompresije i obrađeni su osnovni međunarodni standardi i preporuke za pohranu digitalnog video signala. Objašnjene su metode zaštite od pogrešaka i metode detekcije i ispravljanja pogreške. Prikazani su osnovni načini zapisivanja digitalnog video signala na magnetske vrpce i optičke diskove, kao i trenutni standardni formati za pohranu digitalnog video signala za kućnu i profesionalnu uporabu. Posebno je obrađen format DVCPRO za pohranu na magnetske vrpce te DVD kao najaktualniji medij za pohranu digitalnog video signala i ostalih multimedijalnih signala na disk. Ključne riječi: MPEG, DCT, JPEG, kodiranje, ispravljanje pogrešaka, DVCPRO, DVD, DVCPRO, snimanje