Metoda projektiranja FIR filtara s pomoću frekvencijskih uzoraka : magistarski rad - Josipović, Petar (P. Josipović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Prikazana je jednostavna metoda projektiranja FIR filtra koja je bazirana na tablicama optimiranih prijelaznih uzoraka. Odabir broja prijelaznih uzoraka ovisi o željenom odnosu valovitosti u propusnom i nepropusnom području, i zadanom prigušenju filtra. Zahtijevanu širinu prijelaznog pojasa postižemo odabiranjem broja uzoraka N, što određuje duljinu filtra. Izračunati koeficijenti filtra (vrijednosti prijelaznih uzoraka) mogu se uporabiti za rekurzivnu realizaciju, dok je za nerekurzivnu realizaciju potrebno izračunati inverznu DFT od frekvencijskih uzoraka. Prikazana metoda je jednostavna i brza, i sa zadovoljavajućom točnošću. Ključne riječi: FIR filtar,metoda frekvencijskog uzorkovanja,omjer valovitosti K