Signalizacijski postupci za kontrolu dodatnih telekomunikacijskih usluga : magistarski rad - Jović, Zvonimir (Z. Jović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Cilj ovog rada je pokazati kako se vrši kontrola dodatnih telekomunikacijskih usluga u mreži sa signalizacijskim sustavom CCITT br.7, te kako izgledaju signalizacijski postupci za kontrolu istih. Pojedini signalizacijski postupci potkrijepljeni su konkretnim primjerima, signalizacijskim porukama snimljenim na realnim objektima. U uvodnom dijelu dani su osnovni pojmovi o glavnim vrstama signalizacije. Nakon toga prikazane su funkcije i principi signalizacije korisničkog dijela ISUP, koji je prvenstveno dizajniran za kontrolu osnovnog poziva, ali ima i mogućnosti i za kontrolu dodatnih usluga. U poglavljima koja obrađuju SCCP i TC pokazano je koje funkcije oni imaju i koje je dodatne mogućnosti osiguralo uvođenje ovih korisničkih dijelova u signalizacijski sustav CCITT br.7. Drugi dio rada koncentrira se konkretno na signalizaciju za dodatne usluge. Prvo je obrađena signalizacija među centralama za kontrolu dodatnih usluga. Prikazani su osnovni postupci kod korištenja samo korisničkog dijela ISUP, te postupci koji koriste kombinaciju SCCP – ISUP. Nakon signalizacije među centralama pokazane su i metode signalizacije na sučelju korisnik – mreža, signalizacijom DSS1. Na kraju je prikazano nekoliko konkretnih primjera signalizacije za dodatne usluge, koji su snimljeni na realnoj (živoj) centrali. Pri tom su snimljene poruke na sučelju korisnik – mreža (DSS1), te ISUP poruke među centralama, čime je za nekoliko signalizacijskih metoda za kontrolu dodatnih usluga na primjeru pokazano kako izgledaju stvarne poruke i koje informacije one nose. Ključne riječi: dodatna usluga, ISDN, ISUP, DSS1