Trodimenzionalna simulacija raspodjele ultrazvučnog polja unutar lubanje : magistarski rad - Sikora, Marjan (M. Sikora ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2000)
Neurokirurške operacije tumora mozga ultrazvučnim noževima često rezultiraju neželjenim oštećenjima inače zdravih centara. Kako bi se utvrdio uzrok oštećenja, potrebno je izvšiti simulaciju operacije. Zbog praktičnih i etičkih razloga umjesto simulacije na fizičkom modelu izabrana je simulacija na računalu. Simulacija je izvedena u dvije i tri dimenzije, matematičkom metodom virtualnih izvora, uz korištenje relevantnih valnih efekata. Rezultati simulacije pokazali su da u centralnom dijelu zatiljnog režnja dolazi do neželjenog povećanja razine ultrazvuka. Ovo povećanje može uzrokovati oštećenja zdravog tkiva u centrima za govor, motoriku i osjet. Najefikasniji način za izbjegavanje oštećenja bio bi korištenje usmjerene ultrazvučne sonde. Također potrebno je sa neurokirurgom izvršiti planiranje operacije za svaku vrstu tumora, koristeći ovu kompjutersku simulaciju. Ključne riječi: ultrazvuk, kompjuterska simulacija, neurokirurgija, tumor mozga, CUSA, vizualizacija