Određivanje informacijskih svojstava otvorene mrežne platforme : doktorska disertacija - Huljenić, Darko (D. Huljenić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Ova disertacija analizira osnovne parametre otvaranja mrežne arhitekture prema novom konceptu izgradnje višeslojnih i višeuslužnih mreža na principima modularnosti i otvorenosti. Zadovoljavanje postavljenih ciljeva buduće mreže traži da arhitektura bude otvorena i bazirana na otvorenim mrežnim platformama. To je preduvjet da se osigura jedinstvenost upotrebe mrežnih resursa i odvojenost prostora usluga i prostora prospajanja. Jedinstveni element koji povezuje ta dva prostora je proces poziva kao inicijator događaja i podataka u informacijskom prostoru surađujućih tehnoloških elemenata za potrebe komunikacije. Usluga je posljedica poziva u mreži. U pristupu razvoja novog koncepta mrežnih elemenata odabran je evolucijski put to znači da se razvoj zasniva na postojećim tehnološkim elementima u mreži. To je i osnovni razlog što se posebna pažnja posvećuje određivanju informacijskih svojstava pojedinog od surađujućih elemenata kao i usluge u cjelini. Posebna je pažnja posvećena definiranju otvorene programske platforme za primjenu u telekomunikacijama da bi se zadovoljilo specifičnim zahtjevima primjene s posebnim naglaskom na robusnost, skalabilnost i servisibilnost kao nosiocima parametara kvalitete usluge. Za povezivinje dvaju prostora, poziva i usluge, definiran je generički mehanizam pokretača kao nosioca informacijskih jedinica između informacijskog podprostora poziva i informacijskog podprostora usluge. Osnovna je težnja primjena generičkih mehanizama u odabiru modela podataka i protokola da bi se postigla to veća nezavisnost od tehnološke implementacije. Definirana je usluga pokretana iz poziva te za nju pripadajući skup podataka i protokola koji je osigurao razdvajanje prostora obrade poziva i usluge na dvije odvojene platforme, komutacijski čvor i njemu pridruženu vanjsku platformu za obradu usluge. Mehanizam pokretača osigurava efikasno povezivanje dvaju prostora obrade. Definirani su elementi modela za izgradnju predložene usluge pokretane iz poziva na otvorenoj mrežnoj platformi. Tijekom rada koristile su se metode matematičkog modela sustava, simulacije i verifikacije na modificiranom sustavu da bi se ispitalo informacijska svojstva predloženog modela usluge. Rezultati ispitivanja su potvrdili mogućnost praktične realizacije upotrebom mehanizma pokretača uz mali utjecaj na postojeću obradu poziva u komutacijskom čvoru. Na taj način u potpunosti je zadovoljen princip evolucijskog razvoja. Ključne riječi: mreža, poziv, usluga, usluga pokretana iz poziva, pokretač, otvorena mrežna platforma, informacijski prostor, informacijska analiza