Prenaponi strmog čela u sekundarnim krugovima visokonaponskih rasklopnih postrojenja : magistarski rad - Milardić, Viktor (V. Milardić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Problematika utjecaja primarne opreme visokonaponskih rasklopnih postrojenja te prirodnih elektromagnetskih fenomena na sekundarnu opremu može se obuhvatiti općenitim pojmom kao problematika elektromagnetske kompatibilnosti u postrojenjima elektroenergetskog sustava. Najznačajniji aspekt te problematike su prenaponi strmog čela u sekundarnim krugovima. Nakon uvodnog dijela, u drugom dijelu su date osnovne definicije i klasifikacije prema IEC-u. U trećem dijelu rada prikazana je problematika prenapona u sekundarnim krugovima visokonaponskih rasklopnih postrojenja. Tu su detaljno rasčlanjeni atmosferski utjecaji i sklopne manipulacije. Također, u tom poglavlju su detaljno obrađeni mehanizmi prijenosa između izvora smetnje i prijemnika posebno kod klasičnih a posebno kod plinom izoliranih rasklopnih postrojenja. Koncept zaštitnih zona u zaštiti od munje kao mjera za postizanje željene elektromagnetske kompatibilnosti prikazan je u četvrtom poglavlju. Primjena takvog koncepta te nužnost interdisciplinarnog rada svih učesnika u projektu također je objašnjena u tom poglavlju. U petom poglavlju su prikazana dva računalna programa za simulaciju udara munje. Dati su matematički modeli koji su implementirani u programe te su također rezultati simulacije uspoređeni na konkretnom rasklopnom postrojenju. Rezultati simulacije iz prethodnog poglavlja korišteni su u šestom poglavlju kao ulazni podaci za proračun tranzijentnih porasta potencijala uzemljivača. U ovom poglavlju je prikazan samo mali dio proračuna koji su urađeni. U sedmom poglavlju su prikazane obuhvatne zaštitne mjere koje su rasčlanjene na mjere protiv nastanka uzdužnog i poprečnog napona. U tom poglavlju su, između ostalog, prikazani zaštitni elementi koji se mogu koristit kao dodatne zaštitne mjere na sekundarnoj strani. Za neke od tih elemenata snimljeni su i odzivi pri nailasku prenapona strmog čela. U zaključku su date najvažnije smjernice pri gradnji novih i rekonstrukciji postojećih visokonaponskih postrojenja koje su proizišle kao rezultat rada na problematici prenapona strmog čela u sekundarnim krugovima. Ključne riječi: elektromagnetska kompatibilnost, prenaponi strmog čela, sekundarni krugovi, gromobranska zaštita.