Dijagnostička učinkovitost mjerenja biološke impedancije : magistarski rad - Voloder, Denis (D. Voloder ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U radu su opisane mogućnosti primjene bioimpedancijskih izmjera u medicinskoj dijagnostici te je dat sažet pregled danas upotrebljavanih metoda i postupaka. Posebno su prikazane mogućnosti bioimpedancijske dijagnostike kod ishemičkih oboljenja donjih ekstremiteta te pojave sindroma mišićnih odjeljaka. U uvodnom dijelu prikazana je struktura biološkog tkiva. Prikazana su električka svojstva skeletnih mišića, definirana kompleksnom vodljivošću i kompleksnom permitivnoću, kao i temeljna saznanja o bioelektričkoj impedanciji. Objašnjeno je također međudjelovanje električke struje i biološkog tkiva. Nadalje je razmatran utjecaj prelazne impedancije između biološkog tkiva i elektroničke mjerne opreme, te je na osnovu rezultata istraživanja predložena nova metoda uklanjanja tog utjecaja primjenom dvoelektrodne mjerne tehnike na više frekvencija. U svrhu pronalaženja što točnijeg i jednostavnijeg načina mjerenja biološke impedancije mišića potkoljenice izvršena je usporedbena analiza dvoelektrodnog i četveroelektrodnog mjerenja te su istaknute prednosti i mane obje mjerne metode. Da bi se pokazala mogućnost primjene dvoelektrodnog multifrekvencijskog mjerenja bioimpedancije mišića potkoljenice u prognostičko-dijagnostičkim mogućnostima pri donošenju odluke o kirurškoj revaskularizaciji donjih ekstremiteta izvršena su ispitivanja na oba ekstremiteta u 51 bolesnika sa unilateralnom cirkulacijskom insuficijencijom. Provedena je normizacija mjernih postupaka i dat je pregled mogućih uzroka mjerne nesigurnosti prilikom mjerenja bioimpedancije. Temeljem rezultata mjerenja i usporedbe s vrijednostima tkivnog tlaka određeno je frekvencijski interesantno područje u dijagnostičke svrhe kao i ovisnost modula i faznog kuta biološke impedancije o stupnju ishemije u donjim ekstremitetima. Opisan je novi (FEEC) električki model biološkog tkiva te su iznijeta poboljšanja novog modela u odnosu na do sada upotrebljavane modele. Dat je način proračuna i optimizacije parametara nadomjesnih električkih modela nakon čega se pristupilo analiziranju i usporedbi mjerenih i proračunatih podataka. Izvršena je usporedba vrijednosti parametara novog nadomjesnog modela i stvarnog stanja tkiva te su naznačene mogućnosti primjene ovog modela u dijagnosticiranju sindroma mišićnih odjeljaka. S ciljem što jednostavnije i brže analize mjerenih podataka, izrađena je baza podataka i druge programska podrška potrebna za automatizaciju mjernog postupka. Na kraju rada dat je kraći opis novorazvijenog uređaja, projektiranog za mjerenje biološke impedancije tkiva s ciljem dijagnosticiranja sindroma mišićnih odjeljaka. Ključne riječi: mjerenje bioloških impedancija, mišići donjih ekstremiteta, ishemija, sindrom mišićnih odjeljaka, tkivni tlak, modeliranje