Sustavi promjenjive strukture za vođenje plovila po trajektoriji : magistarski rad - Omerdić, Edin (E. Omerdić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U radu je dan pregled metoda za dijagnostiku kvara i sintezu rekonfigurabilnog sustava upravljanja. Također su dane osnove samo-organizirajućih mapa, koje mogu poslužiti kao pouzdan klasifikator kvarova. Prikazana je arhitektura i tehnike učenja adaptivnih mreža. Prikazana je klasa adaptivnih mreža ANFIS, koja je funkcionalno ekvivalentna neizrazitom sustavu zaključivanja. Opisana je paradigma zvana neuro-neizrazito upravljanje. Detaljno su opisane sljedeće metode sinteze: inverzno učenje, specijalizirano učenje, sinteza samo-organizirajućeg regulatora s povratnim prostiranjem kroz vrijeme i sinteza samo-organizirajućeg regulatora sa "meta" pravilima. U radu je prikazana sinteza sustava upravljanja promjenjive strukture, otpornog na kvarove, na primjeru vođenja broda Mariner klase po kursu i trajektoriji. Prikazana je metodologija za razvoj sustava vođenja broda po kursu i trajektoriji, koji je otporan na kvarove (kvar u izvršnom organu - aktuatoru, kvar na senzoru kursa - žirokompasu i kvar na senzoru pozicije broda - GPS) uz prisustvo poremećaja (valovi i morske struje). Ključne riječi: Adaptivne mreže, ANFIS, detekcija i izolacija kvara, dijagnostika kvara, neuro-neizrazito upravljanje, samo-organizirajuće mape, sustav upravljanja otporan na kvarove, rekonfigurabilni sustav upravljanja, vođenje broda po kursu i trajektoriji