Vjerojatnosna analiza sigurnosti pogonskih stanja nuklearne elektrane : doktorska disertacija - Šimić, Zdenko (Z. Šimić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Ova doktorska disertacija opisuje modeliranje sigurnosti složenog tehnološkog postrojenja za različita pogonska stanja. Vjerojatnosna analiza sigurnosti primjenom metode stabala događaja i kvara uzeta je kao podloga za razvijenu metodu. Razvijena metoda se sastoji od unaprijeđivanja postojećih ili razvijanja novih pristupa. Unaprijeđen je pristup modeliranju kvarova sa zajedničkim uzrocima, a razvijen je novi pristup za modeliranje začetnih događaja i komponenata u pripravi tijekom različitih prilika i pogonskih stanja postrojenja. Posebno je razmatrana važnost i utjecaj razvijenog pristupa na konačne rezultate. Praktična primjena i prikaz rezultata pristupa ilustrirani su na nekoliko realnih vjerojatnosnih modela sigurnosti nuklearne elektrane. Unaprijeđeno i razvijeno modeliranje implementirano je u prototipu programskog koda radi provjere i primjene. Postignuti rezultati pokazuju znatno veću dinamičnost od uobičajenog pristupa. Pokazana je važnost i veliki utjecaj uključivanja dodatnih parametara koji određuju trenutno pogonsko stanje i utjecaje u ovisnosti o prethodnim stanjima te o vanjskim utjecajima u modelu pokraj parametara koji opisuju pogonsko stanje. Najvažnija prethodna stanja individualnog su karaktera za svaku komponentu, a vanjski utjecaji imaju najveću važnost kod vjerojatnosti začetnih događaja. Jedan posebni rezultat ove disertacije je i u pokazivanju razlike između prosječnog rezultata uobičajene vjerojatnosne sigurnosne analize i rezultata prosjeka svih pojedinih proračuna za značajna pogonska stanja. Prosjek pojedinih rezultata uvijek je manji od prosječnog rezultata. Ovaj rezultat ukazuje prvo da postojeći pristup u sebi ima nepotrebnu i nezanemarivu konzervativnu pogrešku. Nadalje ovaj rezultat pokazuje da vrijednost iznesenog pristupa može biti i u direktnom povećavanju i optimiranju ukupne sigurnosti. Rezultati ove disertacije pokazuju da opisani pristup ima važan utjecaj kako na vjerojatnost neželjenog događaja tako i na ocjenu mjera važnosti pojedinih osnovnih događaja. Sve opisano primijenjeno je specifično na tehnologiju nuklearnih elektrana. No, primjenjivost i ispravnost, uz nužne prilagodbe, pristupa vrijedi za bilo koju drugu tehnološku primjenu. Ključne riječi: vjerojatnosna analiza sigurnosti, rizik, nuklearna elektrana, pogonska stanja, pouzdanost, taljenje jezgre, stablo kvara, stablo događaja, začetni događaj, mjere važnosti