Kvalitativno-kvantitativno modeliranje procesa metodom ekspanzije i kodiranja : magistarski rad - Jagnjić, Željko (Ž. Jagnjić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U ovom radu prikazana je nova kvalitativno-kvantitativna metoda modeliranja. Predložena metoda predstvalja novinu u pristupu modeliranju procesa, a temelji se na ekspanziji kvantitativnih veličina uz kvalitativno kodiranje. Početnom ekspanzijom dobivamo potpunu informaciju o odnosima između svih vrijednosti unutar promatrane varijable. Kvalitativnim kodiranjem definira se diskretan n-dimenzionalan prostor koji ubrzava samu optimizaciju. Matematička osnovica metode poslužila je za izradu izvornog algoritma modeliranja i na njemu zasnovanog cjelovitog programskog produkta. Ključne riječi: kvalitativno, kvantitativno, kvalitativno-kvantitativno, modeliranje, ekspanzija, kodiranje