Dodjela prioriteta prijenosu informacija u širokopojasnim multimedijskim mrežama : magistarski rad - Lenardić, Daniel Zlatko; Zovko-Cihlar, Branka (Zagreb : D.Z. Lenardić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Ovaj magistarski rad opisuje tehnologije i praktična iskustva pri implementaciji funkcija dodjele prioriteta komunikacijskom prometu u multimedijskim računalnim mrežama. Rad opisuje mogućnosti identifikacije tokova podataka, klasifikacije prometa, signalizacije razina kvalitete usluge, mogućnosti integracije tehnologija usmjeravanja i preklapanja u modernim računalnim mrežama, te razne druge koncepte i tehnologije koje se koriste u komunikacijskim mrežama koje podržavaju dodjelu prioriteta i kvalitete usluge prijenosu.
Praktični dio rada opisuje jednu veliku računalnu mrežu, koju je projektirao i implementirao autor ovog rada, obavljena mjerenja poslovnih aplikacija koje se na navedenoj mreži koriste, te proces identifikacije tokova podataka i implementacije dodjele prioriteta u opisanom sustavu.
Ključne riječi: prioritet, multimedija, računala, mreže, usmjeravanje, preklapanje, kvaliteta, usluge
This master’s thesis describes the advanced traffic prioritetization techniques in modern computer networks. The paper concentrates on traffic classification, queueing, QoS signalization, routing/switching integration and related problems and issues, as well as on future trends in computer network applications and protocols. Different technical approaches to QoS and routing/switching integration are described, as well as all major available technologies produced by the networking industry.
Traffic classification, demands of different traffic types on the WAN network and other aspects of traffic analysis and some of prioritetization schemes described have been performed in practice on the corporate network of a large croatian company. In addition, several routing and L3 switching products from major networking equipment manufacturers have been tested and its characteristics described in the paper.
Keywords: priority, multimedia, computer, networks, routing, switching, quality, service
Bibliografija str. 160.