Agenti i protokoli za upravljanje medijskog prilaza mreži : magistarski rad - Opsenica, Miljenko (M. Opsenica ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U radu su opisane prednosti i nedostaci postojećih i novih telekomunikacijskih mrežnih arhitektura i usluga. Pretpostavka za postizanje bolje i jednostavnije mrežne arhitekture je izgradnja prilaza višemedijskih usluga kao i omogućenje njihove što kvalitetnije veze. Rješenje je postignuto uporabom otvorene mrežne arhitekture s konceptom virtualnog čvora i skupa novih komunikacijskih protokola koji omogućuju prilaz različitih medija. Analizirana je funkcionalnost virtualnog čvora, sastavnih funkcionalnih jedinica s naglaskom na agentu poziva. Posebice su analizirane veze agenta poziva s transportnom i signalizacijskom jedinicom, te veza s pristupnim mrežama. Analizirani mrežni model je temelj razvoja projekta Media Gateway Controller u kojem je izrađen mjerni program. Na kraju su priloženi slučajevi povezivanja značajnijih usluga, te korištenja modela medijskih prilaza u stvarnom okruženju. Potvrđena je opravdanost odabira analizirane mrežne arhitekture kao pravog rješenja arhitekture telekomunikacijske mreže. Ključne riječi: Medijski prilaz, agent poziva, otvorene mrežne arhitekture, MGCP protokol, SIP protokol, H.323 protokol, SIGTRAN protokoli, VoIP