Prilagodljivi objektno usmjereni raspodijeljeni računalni sustavi : magistarski rad - Čavrak, Igor (I. Čavrak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Ovaj rad opisuje načine i mehanizme prilagodbe raspodijeljenih računalnih sustava temeljenih na arhitekturi CORBA. Sukladno potrebi prilagodbe novije generacije raspodijeljenih sustava promjenama u radnom okruženju, osmišljen je i izrađen sustav praćenja njihova rada. Objašnjene su tehnologije raspodijeljenih sustava s posebnim osvrtom na arhitekturu CORBA. Analizirani su problemi svojstveni fazama oblikovanja, izgradnje i korištenja sustava, te njihovo rješavanje temeljeno na postupcima nadgledanja. Dan je kraći pregled postojećih metoda nadgledanja i njihovih svojstava. Izložen je pojam računalne refleksije i mehanizmi metaprogramiranja u sustavu CORBA. Detaljno je opisana građa i izvedba usluge praćenja rada raspodijeljenog sustava, načini njena korištenja, te analizirana njena svojstva. Naposljetku, predstavljen je primjer praćenja i upravljanja radom postojećeg sustava korištenjem razvijene usluge. Ključne riječi: raspodijeljeni sustav, CORBA, nadgledanje, prilagodba, upravljanje