Prilagodljivi objektno usmjereni raspodijeljeni računalni sustavi : magistarski rad - Čavrak, Igor; Žagar, Mario (Zagreb : I. Čavrak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Ovaj rad opisuje načine i mehanizme prilagodbe raspodijeljenih računalnih sustava temeljenih na arhitekturi CORBA. Sukladno potrebi prilagodbe novije generacije raspodijeljenih sustava promjenama u radnom okruženju, osmišljen je i izrađen sustav praćenja njihova rada. Objašnjene su tehnologije raspodijeljenih sustava s posebnim osvrtom na arhitekturu CORBA. Analizirani su problemi svojstveni fazama oblikovanja, izgradnje i korištenja sustava, te njihovo rješavanje temeljeno na postupcima nadgledanja. Dan je kraći pregled postojećih metoda nadgledanja i njihovih svojstava. Izložen je pojam računalne refleksije i mehanizmi metaprogramiranja u sustavu CORBA. Detaljno je opisana građa i izvedba usluge praćenja rada raspodijeljenog sustava, načini njena korištenja, te analizirana njena svojstva. Naposljetku, predstavljen je primjer praćenja i upravljanja radom postojećeg sustava korištenjem razvijene usluge.
Ključne riječi: raspodijeljeni sustav, CORBA, nadgledanje, prilagodba, upravljanje
This thesis addresses methods and mechanisms of CORBA-based distributed system adaptation. Regarding the need of adaptation to environmental changes present in new generation of distributed systems, a new monitoring system has been designed and implemented. Distributed system technologies have been explained, primarily focusing on CORBA. Problems present in design, implementation and operation phases have been analyzed and solutions based on system monitoring proposed. Concept of reflection in computer systems and CORBA related meta-programming mechanisms have been elucidated. Design and implementation of the CORBA monitoring service have been described in detail, usage explained and properties analyzed. Finally, an example of monitoring and application steering on the existing distributed system has been presented using the developed service.
Keywords: distributed system, CORBA, monitoring, adaptation, control
Bibliografija str. 169-171.