Mogućnosti primjene djelomično strukturiranih dokumenata u bankarstvu : magistarski rad - Volarić, Sanel (S. Volarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Pod utjecajem velike konkurencije banke se nalaze u stalnom traganju za novim bankarskim proizvodima i kanalima za njihovu distribuciju. Međutim, nove proizvode i kanale distribucije nemoguće je na kvalitetan način ponuditi klijentima bez odgovarajuće i pouzdane informatičke potpore. Na taj način najveći dio tereta inovacija u bankarstvu prebacuje se na sektore za informatičku potporu koji su već preopterećeni održavanjem i integracijom heterogenih podsustava. Primjena klasičnih tehnologija i metoda razvoja nije se baš pokazala uspješnom u rješavanju ovih međusobno povezanih problema. Jasno je uočljiva potreba za novim pristupima koji će međusobno pomiriti stalni razvoj podsustava uslijed novih zahtjeva i zakonskih izmjena s potrebom njihove to čvršće integracije. Jedan od takvih pristupa su zasigurno XML tehnologije koje će u nadolazećim godinama imati snažan utjecaj na razvoj bankarskih informacijskih sustava. XML se u svijetu već potvrdio kao standard za razmjenu podataka elektroničkog poslovanja, a njegovom primjenom i kod nas oslobodio bi se značajan dio resursa koji su sada vezani uz razvoj i održavanje podrške razmjeni podataka. Sve procjene govore da će 2003. godine, među Internet klijentima, broj mobilnih uređaja za komunikaciju (telefoni, ručna računala, različite vrste terminala, i sl.) nadmašiti broj osobnih računala. Sustav Internet bankarstva koji bi pokrivao ovako široki spektar klijentskih uređaja bio bi vrlo zahtjevan za održavanje. XML se svojstvom odvajanja podataka od definicije prikaza i ovdje pokazuje kao najbolje rješenje, jer se podaci iz istog izvora mogu transformirati u tekstualni format prilagođen prikazu na klijentu preko kojeg se pristupilo sustavu. Isto tako, XML je vrlo pogodan za izradu intranet aplikacija za pregled i analizu poslovnih podataka kao što je aplikacija za podršku osobnim bankarima. Od XML aplikacija najviše se očekuje od XBRL-a kojeg su prihvatile vodeće svjetske financijske, konzultantske i revizorske tvrtke. Umjesto mukotrpnog i dugotrajnog analiziranja financijskih izvješća klijenata, podaci se mogu preuzeti u XBRL formatu izravno iz njihovih financijskih aplikacija to će znatno ubrzati proces utvrđivanja financijske pozicije klijenata. Ključne riječi: djelomično strukturirani podaci, XML, XSL, DTD, baze podataka, Oracle XML SQL Utility, Oracle XSQL Pages, razmjena podataka, dinamičke Web stranice, domaći platni promet