Numerički proračun i optimiranje zaletnih karakteristika dvokaveznog asinkronog stroja : doktorska disertacija - SMAJIĆ, JASMIN (J. Smajić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U radnji je razvijen postupak za numerički proračun i optimiranje zaletnih karakteristika asinkronog stroja temeljen na proračunu elektromagnetskog polja u stroju metodom konačnih elemenata. Za proračun elektromagnetskog polja primijenjena je dvodimenzionalna metoda konačnih elemenata. U proračunu karakteristika asinkronog stroja uzeti su u obzir trodimenzionalni učinci kao što su rasipni induktivitet čeonih dijelova statorskog namota, skošenje utora i utjecaj kratkospojnih prstena na rotoru. Nelinearnost magnetskog materijala je također uzeta u obzir. U cilju provjere metode za proračun karakteristika asinkronog stroja rezultati proračuna su poređeni sa rezultatima mjerenja. Razvijeni postupak je iskorišten za generiranje umjetne neuronske mreže s radijalnim temeljnim funkcijama koja znatno brže daje karakteristike stroja na svome izlazu nego što je to moguće dobiti primjenom metode konačnih elemenata. Korištenjem generirane neuronske mreže proveden je postupak optimiranja zaletnih karakteristika asinkronog stroja genetskim algoritmom. Nakon procesa optimiranja došlo se do stroja sa boljim zaletnim karakteristikama u odnosu na polazni stroj. Ključne riječi: Asinkroni stroj, Metoda konačnih elemenata, Neuronska mreža s radijalnim temeljnim funkcijama, Genetski algoritam.