Pohranjivanje grupnog etalona otpora primarnog elektromagnetskog laboratorija : doktorska disertacija - Malarić, Roman (R. Malarić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U doktorskoj disertaciji opisani su postupci pohrane skupnog etalona otpora u Primarnom elektromagmnetskom laboratoriju. Razrađena je metoda usporedbe etalonskih otpornika nazivnih omjera 1:1 i 1:10 pomoću digitalnih voltmetara HP3458A. Mjerni je postupak automatiziran pomoću PC računala te potrebnih kartica i uređaja. Izrađeni su pomoćni uređaji i programi za računalno upravljanje mjerenjem te opisane sve sheme spajanja. Računalo generira i izlazne protokole sa svim potrebnim podacima i obavlja statističku obradu rezultata. Pozornost je dana svim mogućim utjecajima na mjernu nesigurnost. To su termonapon, kontaktni otpori, izolacijski otpor, temperatura, vlažnost i tlak. Za određivanje pogrješke linearnosti voltmetra i za određivanje zagrijavanja etalona pod različitim opterećenjem osmišljene su i posebne metode. Obavljena je procjena mjerne nesigurnosti usporedbe i svakog pojedinog etalona. Razvijene su dvije metode mjerenja, MOEO 1.1 i MOEO 1.2. Metoda MOEO 1.1 pogodnija je pri mjerenju etalona nazivnih vrijednosti do 10 kΩ jer kod nje na rezultate mjerenja ne utječe otpor žice koja spaja etalone. Metoda MOEO 1.2 je pogodnija pri usporedbi etalona većih nazivnih vrijednosti jer kod nje na rezultate mjerenja ne utječu unutarnji otpori voltmetara i izolacijski otpori prema zemlji. Obavljena je analiza vremenskog kretanja svakog pojedinog etalona, a napisan je i program koji esktrapolira vrijednost otpora etalona u vremenskom intervalu do slijedeće usporedbe. Razradom ove metode za usporedbu etalona otpora osigurana je sljedivost etalona otpora u Republici Hrvatskoj, što je i jedna od osnovnih zadaća Primarnog elektromagnetskog laboratorija. Ključne riječi: Usporedba etalona otpora, digitalni voltmetar, automatizacija mjerenja