Modeliranje pouzdanosti programskih sustava : magistarski rad - Naglić, Hrvoje (H. Naglić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Na prvi pogled suvremeni čovjek i ne vidi gdje su sve ugrađeni programski sustavi. Svi znamo da se velika i složena računala koriste u istraživačkim laboratorijima, ali ne pomišljamo da se ona nalaze gotovo u svakom kućanskom aparatu. Zbog učestale upotrebe računala i programskih sustava postaje sve važnija njihova kvaliteta. Jedna od najrasprostranjenijih i najšire prihvaćenih mjerila kvalitete programskih sustava je njihova pouzdanost. U radu su izložene sažete matematičke osnove teorije pouzdanosti i opširan pregled literature o matematičkim modelima za predviđanje pouzdanosti programskih sustava. Radnim primjerom pokazano je kako se matematički modeli koriste u praksi pri određivanju pouzdanosti. Opisano je kakav treba biti razvoj i kakvo treba biti testiranje da bi se proizvelo pouzdan programski sustav. Izložen je i problem procjene i postizanja zadovoljavajuće pouzdanosti kod velikih i složenih programskih sustava. KLJUČNE RIJEČI: Pouzdanost, modeliranje pouzdanosti, procjena pouzdanosti, programski sustavi, dizajn, testiranje, složeni programski sustavi, uvišestručenje.