Postupci prikupljanja, analize i prikaza oceanografskih podataka : doktorska disertacija - Dadić, Vlado (V. Dadić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U sklopu rješavanja različitih problema kod rukovanja oceanografskim podacima razvijeni su posebni postupci za njihovo prikupljanje, analizu i prikaz. Projektiran je i izrađen georelacijski sustav za rukovanje podacima različitih oceanografskih parametara Jadranskog mora (MEDAS) koji se sastoji od relacijske baze za pohranu i obradu mjerenih podataka i GIS sustava za njihovu prostornu analizu. Baza podataka se sastoji od referalnog dijela dostupnog svim korisnicima i više tematskih baza s ograničenim pravom pristupa. Posebna pozornost je posvećena sigurnosti rada sustava s obzirom da je namjenjen širokom krugu korisnika. Prikupljen je veliki broj do sada nedostupnih klasičnih oceanografskih podataka i pohranjen u bazu te razvijeni postupci za njihovu obradu i provjeru kvalitete. S obzirom na osobine vodenih masa Jadranskog mora određena je 41 standardna oceanografska razina dostatna za provjeru i analizu klasičnih oceanografskih parametara. U sklopu homogenizacije oceanografskih podataka analizirani su uzroci pogrešaka kod njihove obrade pomoću računala i postupci za njihovo smanjivanje. Zaključeno je da su u najvećem broju slučajeva pogreške nastale zbog ograničene preciznosti oceanografskih instrumenata veće od pogrešaka nastalih zbog primjene numeričkih postupaka kod računalne obrade. Analizirana je kriging interpolacijska metoda i uvjeti u kojima je njena primjena moguća u analizi prostornih osobina klimatoloških polja klasičnih oceanografskih parametara. Razrađeno je više postupaka za interpolaciju podataka klasičnih oceanografskih parametara na standardne oceanografske razine i izabrana moficirana Newtonova metoda kao najpovoljnija. Koristeći batimetrijsku podlogu mora i gore nevedeni sustav i metode dobijen je učinkovit alat za rukovanje i prostornu analizu podataka različitih oceanografskih parametara. Ključne riječi: Oceanografski podaci, MEDAS baza, rukovanje, pohranjivanje, homogenizacija i provjera kvalitete, interpolacija, standardne oceanografske razine, prostorna analiza