Postupci prikupljanja, analize i prikaza oceanografskih podataka : doktorska disertacija - Dadić, Vlado; Kalpić, Damir (Zagreb : V. Dadić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
U sklopu rješavanja različitih problema kod rukovanja oceanografskim podacima razvijeni su posebni postupci za njihovo prikupljanje, analizu i prikaz. Projektiran je i izrađen georelacijski sustav za rukovanje podacima različitih oceanografskih parametara Jadranskog mora (MEDAS) koji se sastoji od relacijske baze za pohranu i obradu mjerenih podataka i GIS sustava za njihovu prostornu analizu. Baza podataka se sastoji od referalnog dijela dostupnog svim korisnicima i više tematskih baza s ograničenim pravom pristupa. Posebna pozornost je posvećena sigurnosti rada sustava s obzirom da je namjenjen širokom krugu korisnika. Prikupljen je veliki broj do sada nedostupnih klasičnih oceanografskih podataka i pohranjen u bazu te razvijeni postupci za njihovu obradu i provjeru kvalitete. S obzirom na osobine vodenih masa Jadranskog mora određena je 41 standardna oceanografska razina dostatna za provjeru i analizu klasičnih oceanografskih parametara. U sklopu homogenizacije oceanografskih podataka analizirani su uzroci pogrešaka kod njihove obrade pomoću računala i postupci za njihovo smanjivanje. Zaključeno je da su u najvećem broju slučajeva pogreške nastale zbog ograničene preciznosti oceanografskih instrumenata veće od pogrešaka nastalih zbog primjene numeričkih postupaka kod računalne obrade. Analizirana je kriging interpolacijska metoda i uvjeti u kojima je njena primjena moguća u analizi prostornih osobina klimatoloških polja klasičnih oceanografskih parametara. Razrađeno je više postupaka za interpolaciju podataka klasičnih oceanografskih parametara na standardne oceanografske razine i izabrana moficirana Newtonova metoda kao najpovoljnija. Koristeći batimetrijsku podlogu mora i gore nevedeni sustav i metode dobijen je učinkovit alat za rukovanje i prostornu analizu podataka različitih oceanografskih parametara.
Ključne riječi: Oceanografski podaci, MEDAS baza, rukovanje, pohranjivanje, homogenizacija i provjera kvalitete, interpolacija, standardne oceanografske razine, prostorna analiza
In this paper various problems of the oceanographic data management were analysed and some procedures for data acquisition, analysis and presentation were developed. The unique system for data management and analysis of different oceanographic data of the Adriatic Sea (MEDAS) was developed. It consists of relational database serves for processing and archiving of measured data and GIS module serves for their spatial analysis. Database includes referral database widely opened for various users and more thematic databases with restricted access. Therefore, a special attention on security of data management system was paid. A great number of classical oceanographic data was collected and archived in MEDAS database. Special procedures for data validation and management were developed. Based on the water mass properties 41 standard oceanographic levels were determined as sufficient for data validation and analysis of classical oceanographic parameters of the Adriatic Sea. In the frame of data homogenisation different errors of the oceanographic data were analysed and successfully reduced during processing by computers. It was found that in the most cases errors caused by low precision of measuring instruments are higher than errors caused by numerical procedures during processing by computer. Kriging procedure for interpolation of data and its possibilities for application in climatological analysis of spatial properties of classical oceanographic parameters was analysed. Many procedures for interpolation of classical oceanographic parameters on the standard levels were analysed and modified, while Newton method was used as the most appropriate. Using bathymetric map of the Adriatic Sea as a basic layer in the MEDAS database system and methods for validation of measuring data, it was developed a suitable system for data management and spatial analysis of different oceanographic parameters.
Key words: Oceanographic data, Adriatic Sea, MEDAS database, data management, homogenisation and validation, standard depths, interpolation, spatial analysis
Bibliografija str. 173-182.