Raspodijeljeni sustavi temeljeni na namjenskim računalima : magistarski rad - Kovačić, Damir (D. Kovačić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Rad opisuje načine povezivanja namjenskih računala u raspodijeljene sustave temeljene na arhitekturi CORBA. Objašnjeni su problemi u stvaranju raspodijeljenog sustava te njegovom povezivanju s vanjskim svijetom s osobitim naglaskom na ostvarivanje mjernih i nadzornih sustava. Analizirani su trendovi porasta složenosti programske podrške te su predloženi modeli za izgradnju namjenske slike operacijskog sustava. Prvi model minimalne slike operacijskog sustava temeljen je na analizi zavisnosti komponenti koje čine operacijski sustav i njihovo uklanjanje iz slike. Model monolitne aplikacije svodi cjelokupnu programsku podršku na jedan proces i jezgru. Treći model zasniva se na integraciji CORBA poslužitelja u jezgru operacijskog sustava. Detaljno su obrađeni problemi povezivanja objekata u sklopu arhitekture CORBA kao i nužne komponente za izgradnju samostalnog poslužitelja. Objašnjena je implementacija predloženih modela upotrebom operacijskog sustava Linux. Iznesene su usporedbe potrebnih resursa za implementaciju predloženih modela. Ključne riječi: raspodijeljeni sustav, CORBA, operacijski sustav Linux, složenost programske podrške, nadgledanje i upravljanje.