Digitalni prijenos govora i glazbe : magistarski rad - Tomas, Božo (B. Tomas ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Pri prijenosu audio signala potrebno je zadovoljiti uvjete prijenosnih kapaciteta, znači uzeti u obzir ograničeni kapacitet prijenosnih sustava i široki frekvencijski pojas koji zahtjevaju audio signali. Smanjivanje količine podataka se može vršiti kao smanjivanje količine podataka bez gubitaka i s gubitkom, tj. kao redukciju podataka. Nosači zvuka uz primjenu kodnih shema za redukciju podataka omogućavaju pohranjivanje velike količine podataka. Prijenos govora razvija se u smjeru adaptacijskog kodiranja s višestrukim brzinama prijenosa (AMR, Adaptive Multirate Codec) i naprednim tehnikama kanalskog kodiranja. Multiservisne mreže su kompleksne mreže koje predstavljaju jedan od glavnih trendova razvoja suvremenih telekomunikacija. One omugućavaju u punoj mjeri korištenje svih potencijala suvremene digitalne tehnologije za sve vrste usluga, odnosno komunikacija kao što su govor, video, tekst, podaci i multimedija. Svakim danom se omjer prometa govornih u odnosu na negovorne usluge smanjuje, ali količina govornog prometa se nije smanjila, što je i povod izrade pregleda multiservisnih mreža (ISDN, INTERNET, ATM, GSM) s posebnim naglaskom na govorne usluge u tim mrežama. Ključne riječi: Psihoakustika, audio signal, kompresija, redukcija, govor, kodiranje govora, kanalsko kodiranje,prijenosni kanal, brzina toka bitoba multiservisne mreže, ISDN, INTERNET, ATM, GSM