Digitalni prijenos govora i glazbe : magistarski rad - Tomas, Božo; Maletić, Mladen (Zagreb : B. Tomas ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2001)
Pri prijenosu audio signala potrebno je zadovoljiti uvjete prijenosnih kapaciteta, znači uzeti u obzir ograničeni kapacitet prijenosnih sustava i široki frekvencijski pojas koji zahtjevaju audio signali. Smanjivanje količine podataka se može vršiti kao smanjivanje količine podataka bez gubitaka i s gubitkom, tj. kao redukciju podataka. Nosači zvuka uz primjenu kodnih shema za redukciju podataka omogućavaju pohranjivanje velike količine podataka. Prijenos govora razvija se u smjeru adaptacijskog kodiranja s višestrukim brzinama prijenosa (AMR, Adaptive Multirate Codec) i naprednim tehnikama kanalskog kodiranja. Multiservisne mreže su kompleksne mreže koje predstavljaju jedan od glavnih trendova razvoja suvremenih telekomunikacija. One omugućavaju u punoj mjeri korištenje svih potencijala suvremene digitalne tehnologije za sve vrste usluga, odnosno komunikacija kao što su govor, video, tekst, podaci i multimedija. Svakim danom se omjer prometa govornih u odnosu na negovorne usluge smanjuje, ali količina govornog prometa se nije smanjila, što je i povod izrade pregleda multiservisnih mreža (ISDN, INTERNET, ATM, GSM) s posebnim naglaskom na govorne usluge u tim mrežama.
Ključne riječi: Psihoakustika, audio signal, kompresija, redukcija, govor, kodiranje govora, kanalsko kodiranje,prijenosni kanal, brzina toka bitoba multiservisne mreže, ISDN, INTERNET, ATM, GSM
When transmission of audio signal is concerened, it is necessary to meet the conditions of transmission capacity, i.e. to take into consideration limited capacity of transmission channals and wide bandwith of audio signals. Decreasing of data quantity could be performed as losless data compresion and lossy data compression (data reduction). Storage media allow archiving of large quantityof data appying coding schemes for data reduction. Furter development of the voice service is based on the adaptive multi rate speech encoding algorithm and enhanced channel coding methods. Multiservice networks are complex networks, which are one of the main trends of upcoming modern technologies. They enable effective use of all potentials of modern digital technologies for all services, in other words of communications such as speech, video, text, data and multimedia. Each day traffic ration of voice services compared to non-voice services is decreasing, but quantity of voice traffic is not decreased. This is a main reason for development of multiservice networks overview (ISDN, INTERNET, ATM, GSM) putting attention especially to the voice services in these networks. Key words: Psychoacoustics, audio signal, compression, reduction, speech, speech coding, channel coding, transmission channel, bit rate, multiservice networks, ISDN, INTERNET, ATM, GSM.
Bibliografija str. 138-139.